Khamis, 11 Februari 2010

Jari Hilang...CINCIN Masih Ada
Aku sayangkan dia lebih daripada diri aku sendiri. Hanya dia tempat aku mengadu liku-liku kehidupan. Hanya dia yang mengajar aku menangis kerana seorang perempuan. Hanya dia….

Tiada apa-apa yang mampu aku berikan kepada dia. Aku tidak mempunyai harta, aku tiada wang dan aku tiada kereta dan rumah yang besar namun aku hanya ada kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepada sesiapa yang memilikinya. Dan ia telah memiliki harta yang paling berharga aku ada.

Kisah bermula pada pertengahan bulan September tahun 2008 apabila sedang aku dan dia berjalan-jalan sekitar Maju Junction yang pada ketika itu, adalah kali pertama aku menjejakkan kaki ke situ. Aku ternampak sepasang cincin yang molek tersemat dalam bekas kecil berwarna merah. Ingin aku memilikinya kerana ianya amat menarik padaku. Namun, aku tidak mempunyai wang. Hanya not 5 sahaja yang berada dalam poket seluarku dan harganya sangat murah, RM20 sahaja. Aku tidak mampu berbuat apa-apa.

Azamku…akan kumilikinya satu hari nanti dan kuhadiahkan kepadamu.

Penggal 2009, hubungan kami bertambah erat. Hendak dijadikan cerita, pada satu ketika dia telah meluahkan isi hatinya kepadaku….”Seumur hidup Az, Az tak pernah tak dapat hadiah. Ni adalah fisrt time Aznah tak dapat hadiah apa-apa untuk birthday Aznah sendiri.” Aku terpaku. Terkesima mungkin. Tidak dapat aku gambarkan perasaanku ketika itu. Hatiku sebak mengatakan,”Kamu akan dapat hadiah kamu sayang…”

Dan pada ketika itu, hanya satu benda yang aku bayangkan….CINCIN!

Kebetulan beberapa hari kemudian bapaku memasukkan duit lebih kepadaku untuk tujuan perbelanjaan hidupku. Terus aku membuat keputusan untuk melunaskan impian dia.

Hari itu ialah hari pementasan Saya….Dari Hujung Kota. Jam 5.40 petang, saya telah meminjam motor Daniel,WPT 2059 untuk ke Maju Junction. Biarpun cuaca mendung menandakan gerimis-gerimis langit akan bercucuran jatuh menyimbahi bumi namun perjuangan aku mesti diteruskan. Aku nekad,kali ini akan dapat aku milikinya.

Dalam perjalanan, hujan lebat turun bercucuran membasahi Bandaraya Kuala Lumpur. Sesampainya ke destinasi, aku mencari lot untuk memarkirkan motosikal yang dinaiki lalu aku berjalan merempuh deraian air rahmat tuhan. Pakaian aku yang melekap erat di badan kerana basah ditimpa hujan menjadi perhatian umum. Tambah pula aku melangkah ke shopping complex.Tanpa menghiraukan pandangan orang, terus aku menuju ke lot yang menjual barang yang aku hajati namun yang ada bukanlah yang aku lihat dulu. Mungkin ada pasangan lain yang lebih awal membelinya sebelum aku atau ianya telah hilang kerana dicuri…entahlah. Tapi aku tertarik dengan sepasang cincin yang mempunyai dekorasi agak sama. Terus aku tanpa berfikir panjang membelinya. Saiz? Tidak menjadi masalah kerana aku tahu jarinya bagaimana.

Selesai sahaja membeli, aku terus berjalan pulang ke tempat motosikal tadi. Setibanya aku, ada dua lelaki sedang duduk di atas motor tersebut sambil menghisap rokok. Maklumlah, hujan sudah henti rokok yang ditibai. Dengan baiknya aku meminta dia beredar dari motor tersebut kerana aku sudah kesuntukan masa. Lain pula jadinya apabila dia menengking ke arahku sambil mahu bukti yang motorsikal tersebut kepunyaan aku. Malas nak layan kerana aku tahu di mana darjat mereka dalam komuniti masyarakat, terus aku masukkan kunci lalu menghidupkan enjin sambil buat muka selamba. Mereka yang berang dengan tindakan aku itu ingin mengapakan diri aku tapi, aku bertindak pantas dengan melarikan diri. “Uweek…tak dapat kejar.” benak hatiku.

Dalam kekalutan ingin pulang ke ASWARA, keadaan jalanraya selepas hujan agak licin. Tambahan pula kebanyakan orang pejabat baru balik kerja jadi kesesakan lalulintas berlaku. Aku tertekan untuk cepat sampai kerana dia telah berkali-kali menyatakan kepada aku bahawa lapar dan ingin makan bersama menggunakan khidmat pesanan ringkas. Selepas berhimpit-himpit dengan keeta yang berpusu-pusu akhirnya aku hampir terbabas di selekoh apabila sebuah Toyota Vios menghimpit aku di hadapan selekoh tebing. Namun, dunia lebih sayangkan aku. Aku tidak apa-apa kecuali trauma yang tidak kunjung habis. Pengalaman menunggang selama lebih 9 tahun telah mendewasakan aku.

Selepas berhempas pulas dalam kronologi aku mendapatkan cincin tersebut bermula dari hujan lebat yang membasahkan aku, mat pek yang bangang, jem yang teruk, bunga-bunga kemalangan, barulah aku sampai ke ASWARA semula dengan selamat. Alhamdulillah aku panjatkan kerana berjaya juga aku pulang untuk memberikan hadiah untuk Aznah yang amat bermakna buat aku.

Dia menerimanya dengan hati terbuka.

Walaupun hadiah ini tidak semahal Taj Mahal yang dibina Syah Jehan untuk Mumtaz namun ianya cukup untuk menggambarkan perhubungan kami berdua.

Oleh sebab itulah aku memanggil cincin ini….CINCIN SEDIH.

1 ulasan:

  1. sgt sweet mus.sangat...bertuahnye az kan...semoga korg bhgia selalu....

    BalasPadam